Gerhana Bulan, Gerhana Matahari

Gerhana terdiri daripada dua, iaitu gerhana Bulan, dan gerhana Matahari. Kedua-dua ini berlaku apabila Bumi, Bulan dan Matahari betul-betul berada pada satu garisan yang lurus.  Yang membezakan antara dua jenis gerhana ini ialah, apakah yang berada di tengah-tengah? Apakah yang membentuk bayang-bayang gergasi? Apa pula yang terlindung?

Kita sedia maklum, Matahari adalah sumber cahaya utama di alam semesta ini terutama Sistem Suria kita.

Kita pergi satu demi satu.

Gerhana Bulan berlaku apabila Bulan – Bumi – Matahari, tersusun sebegitu pada garis lurus.

Manakala, gerhana Matahari berlaku apabila Bumi – Bulan- Matahari, tersusun sebegitu pada garis lurus. Lihat rajah di atas.

Apabila kejadian atau situasi di atas berlaku, cahaya Matahari akan dihalang oleh objek yang amat besar. Gerhana Bulan dihalang daripada menerima cahaya Matahari kerana bayang-bayang Bumi.

Jangan terkeliru dengan fasa bulan! Fasa bulan berlaku dalam tempoh 28 hari, di mana bula berputar mengelilingi Matahari dalam tempoh tersebut. Sedangkan gerhana Bulan hanya berlaku pada ketika bulan purnama (full moon) kira-kira 13-17 hb hijrah… Di mana perubahan bentuk Bulan hanya berlaku pada malam yang sama.

Gerhana Matahari pula berlaku apabila sebahagian atau keseluruhan Matahari dilindung oleh objek yang besar iaitu Bulan.

Bayang-bayang Bulan yang besar menutup bahagian kecil Bumi menjadikan sekitarnya menjadi gelap-gelita – seperti malam, dan berlaku pada masa yang singkat sahaja.

Sekiranya kita berada dalam situasi gerhana Matahari, kita tidak boleh melihat Matahari secara langsung. Ini kerana cahaya Matahari yang sangat tajam boleh merosakkan titik fokus dalam mata yang boleh menyebabkan buta.

Jadi, gunakanlah alat bantu yang sesuai, seperti negatif filem hitam yang ditindih kira-kira 3 keping, atau melalui besen berisi air, atau cermin mata khas seperti gambar di atas (bukan cermin mata 3D yang diberi pinjam di pawagam! Itu tidak boleh!).

Salah satu kejadian unik yang berlaku semasa gerhana Matahari penuh ialah fenomena gerhana cincin.

Ini terjadi kerana bahagian Bulan yang berkawah tidak menutupi selengkapnya bahagian Matahari. Oleh sebab itu, bahagian tertentu itu melimpahkan cahaya Matahari seperti batu cincin yang berkilau.

Gerhana Matahari penuh.

Betapa indahnya suasana kejadian alam semula jadi ciptaan ALLAH.

Sebagai seorang Muslim, apa pula yang seharusnya kita lakukan apabila berlaku kejadian gerhana di tempat kita? Kita disunatkan mendirikan solat sunat gerhana. Hukumnya sunat muakkad.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w,

إِنَّ الشَّمْسَ  وَالقَمَر َ آيَتَانِ مِنْ ايَاتِ اللهِ  لاَيَخْسِفَان ِ لِمَوت ِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ، فَإِذَا رَأَيْتُمْ

 ذلِكَ فَادْعُوا اللهَ وَكَبِّرُوا وَتَصَدَّقُوا وَصَلُّوا

Maksudnya,  “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua macam tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah. Terjadinya gerhana matahari atau bulan itu bukanlah kerana kematian seseorang atau kehidupannya. Maka jikalau kamu melihatnya, berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, bersedekahlah serta bersembahyanglah”

Solat sunat gerhana dilakukan sepanjang gerhana itu terjadi. Dilakukan dua rakaat, tetapi yang membezakan solat sunat ini dengan solat sunat yang lain iaitu dengan dilakukan dua qiam. dua ruku’ dalam satu rakaat. Bunyinya pelik?

Pada rakaat pertama, selepas berniat, macam biasa, baca surah fatihah, dan surah pilihan, kita ruku’. Selepas ruku’, biasanya kita i’tidal untuk kita bersujud selepas itu. Tetapi apabila kita i’tidal, kita baca surah fatihah dan surah pilihan kali kedua , masih pada rakaat pertama. Susunan secara ringkas seperti ini:

– Niat dan takbiratul ihram

Niat solat sunat gerhana Bulan:

أُصَلِّى سُنَّةَ الخُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى

Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Taala.”

Niat solat gerhana Matahari:

أُصَلِّى سُنَّةَ الكُسُوفِ رَكْعَتَينِ للهِ تَعَالَى

Ertinya : “ Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala.”

-surah Al Fatihah

-surah pilihan

-ruku’

-i’tidal

-baca surah fatihah

-baca surah pilihan

-ruku’

-i’tidal

-sujud

-duduk antara dua sujud

-sujud kedua

-bangun untuk rakaat kedua

Rakaat kedua ulang seperti di atas (bermula al Fatihah pertama), juga dibuat dua kali fatihah/dua kali ruku’.

Jika dibuat di masjid, atau di surau, sunat diadakah khutbah, selepas solat sunat gerhana, walaupun gerhana telahpun habis.

Dalil disyariatkan Solat sunat gerhana:

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرو بنِ العَاصِ أَنَّهُ قَالَ: لَمَّا انْكَسَفَتِ الشَّمْسُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ نُودِىَ بِ ( الصَّلاَةُ جَامِعَةً ) فَرَكـَعَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ رَكْعَتَينِ فِى سَجْدَةٍ. ثُمَّ قَامَ فَرَكـَعَ رَكْعَتَينِ فِى سَجْدَةٍ. ثُمَّ جُلِّىَ عَنِ الشَّمْسِ. فَقَالَتْ عَائشَةُ: مَا رَكَعْتُ رُكُوعًا قَطَُّ. وَلاَ سَجَدتُ سُجُودًا قَطَُّ. كَانَ اَطْوَلَ مِنْهُ.

 

Maksud: Dari Abdullah bin Amr bin Al-Ash, beliau berkata: “Tatkala matahari gerhana pada masa Rasulullah SAW, maka diserukan : ‘as solatu jami`ah’. Lalu Rasulullah SAW melakukan dua kali ruku’ dalam satu rakaat. Kemudian berdiri lagi dan melakukan dua kali ruku’ dalam satu rakaat. Kemudian matahari kembali muncul. Aisyah berkata: “Aku sama sekali tidak pernah melakukan ruku’ ataupun sujud yang lebih lama daripada itu”

dari Aisyah r.a. berkata :

ثم سلم وقد تجلت الشمس فخطب الناس فقال في كسوف الشمس والقمر إنهما آيتان

من آيات الله لا يخسفان لموت أحد ولا لحياته فإذا رأيتموهما فافزعوا إلى الصلاة.

 

 

Ertinya : Selanjutnya beliau mengakhiri solatnya dengan salam, sedang gerhana matahari telah berakhir. Lalu baginda berkhutbah kepada manusia: “Pada gerhana matahari dan bulan, sesungguhnya keduanya adalah dua tanda (kebesaran) di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya tidaklah terjadi gerhana kerana kematian seseorang pula tidaklah kerana kehidupan seseorang. Maka apabila kalian melihat keduanya (gerhana) maka bertandanglah kepada solat gerhana”

 

CH: Kadang-kadang kita terlalu asyik melihat Bulan / Matahari hingga lupa kepada tuntutan solat sunat…

Advertisements

189 thoughts on “Gerhana Bulan, Gerhana Matahari

 1. Nur Ain Hassanah 27 Jun 2011 at 8:51 pm Reply

  cikgu, saya nak tanya satu soalan….sekarang ni saya tahun enam…dan sedang belajar tajuk ini…tapi cikgu sains saya kata ….kedua2 gerhana mempunyai 4 garisan

 2. Cikgu Hamzah 28 Jun 2011 at 10:11 pm Reply

  Terima kasih Adik Nur Ain kerana mengikuti laman web cikgu…

  Berkenaan gerhana, memang ada empat garisan, kita ambil contoh gerhana bulan, satu garisan bertemu dari tepi kiri Matahari hingga bertemu garis tepi kiri Bumi. Panjangkan garisan.
  Garisan kedua, dari tepi kiri Matahari hingga bertemu garis tepi kanan Bumi.
  Garis ketiga, dari tepi kanan Matahari ke tepi kiri Bumi.
  Garis keempat, dari tepi kanan Matahari ke tepi kanan Bumi.

  Kalau gerhana matahari, garisan pertama bertemu dari tepi kiri Matahari hingga bertemu garis tepi kiri Bulan. Panjangkan garisan hingga melepasi Bumi.
  Garisan kedua, dari tepi kiri Matahari hingga bertemu garis tepi kanan Bulan.
  Garis ketiga, dari tepi kanan Matahari ke tepi kiri Bulan.
  Garis keempat, dari tepi kanan Matahari ke tepi kanan Bulan.

  Ini standard garisan gerhana yang sepatutnya.
  Berkenaan keterangan nota cikgu, terpapar hanya dua garisan kerana kedua-dua imej bukan disediakan cikgu, tetapi ‘dicopy-paste’ dari sumber luar. Cikgu akan tambah baik laman gerhana ini kepada penjelasan yang lebih tepat dan memenuhi keperluan P&P sukatan KBSM.

  Boleh tanya, Adik Nur Ain dari mana ya?

 3. Nur Emelyn Syuhada 15 Ogos 2011 at 4:36 pm Reply

  cikgu,boleh saya tanya sesuatu.cikgu saya kata ,ada gerhana matahari yang berbentuk cincin,betul ke cikgu??

 4. Gerhana Bulan « Cikgu Hamzah Suleiman 10 Disember 2011 at 4:16 pm Reply

  […] RumahNota SainsGerhana Bulan, Gerhana MatahariTutorial Sains UPSRBahagian BPengenalanPemboleh Ubah Dimanipulasikan / Bergerak BalasBank Soalan SainsPeperiksaan DalamanPKBS 1 Tahun 4PKBS 1 Tahun 6 2011Setara DaerahUjian Berfokus 1 PPD Klang 2010Ujian Berfokus 2 PPD Klang 2010Setara Negeri 2010Ujian Percubaan UPSR SelangorUjian Pertengahan Tahun (Tahun 6) SelangorSetara Negeri 2011Ujian Percubaan UPSR JohorUjian Percubaan UPSR KedahUjian Percubaan UPSR KelantanUjian Percubaan UPSR PahangUjian Percubaan UPSR PerakUjian Percubaan UPSR SelangorUjian Percubaan UPSR Wilayah PersekutuanUjian Pertengahan Tahun (Tahun 6) SelangorUjian Prapercubaan UPSR TerengganuPerbincangan […]

 5. jasmin 25 Januari 2012 at 3:10 pm Reply

  cikgu,sekarang saya tahun enam macam mana cara untuk mendapat A sains?

  • Cikgu Hamzah 25 Januari 2012 at 5:50 pm Reply

   Untuk persediaan awal, adik perlu ikuti semua latihan yang dibekalkan guru adik. Cuba buat semua soalan yang terdapat dalam bank soalan 2011 dan minta guru adik semak jawapan.
   Insya ALLAH, cikgu juga akan siapkan tutorial cikgu dalam blog ini yang masih belum lengkap sepenuhnya.
   Sama penting, ialah persediaan dalaman. Adik sempurnakan kewajipan solat dan berdoa dengan bersungguh-sungguh tanpa penat dan putus asa. Sentiasa berhubungan baik dengan ibu dan bapa dan mohonkan mereka agar turut mendoakan adik tanpa jemu.

  • jasmin 25 Januari 2012 at 6:12 pm Reply

   Terima kasih cikgu, tetapi cikgu saya suruh cari nota tentang gerhana matahari dan bulan

   • jasmin 25 Januari 2012 at 6:17 pm Reply

    jadi saya dapat beberapa nota dari laman web cikgu

    • Cikgu Hamzah 26 Januari 2012 at 9:27 am Reply

     Dalam tajuk gerhana, yang paling penting untuk difahami dan dikuasai, ialah – kedudukan Matahari, Bulan dan Bumi ketika gerhana Bulan / Gerhana Matahari. Juga, inferens (sebab) kejadian gerhana boleh berlaku – kerana cahaya bergerak pada garis lurus.
     Dan perlu juga diketahui fasa-fasa dalam gerhana. 🙂

 6. Mohamad Arif 12 Mac 2012 at 5:03 pm Reply

  Izinkan saya menggunakan nota ini untuk anak saya. Terima kasih.

  • Cikgu Hamzah 12 Mac 2012 at 8:40 pm Reply

   Dipersilakan. 🙂

   • zul alip shah 27 Julai 2012 at 5:37 pm Reply

    cikgu sya nak cakp nihh ada kee solat sunat gerhana matahari?

    • Cikgu Hamzah 27 Julai 2012 at 6:40 pm Reply

     ada… sunat dilakukan sepanjang gerhana berlaku

 7. nur syamiratul nabilah 24 April 2012 at 9:46 pm Reply

  cikgu bleh saya tanye tk?apakah maksud korona???

 8. saiyidah nadhirah 7 Mei 2012 at 4:46 pm Reply

  bleh x tunjukkan teknik jawab soalan utk tajuk ni?coz taon ney saye nk ambil UPSR and kalau ade kt cni senang saye nk tgk teknik2 jwbnye mcm mne………………….

 9. Fareez Mansur 14 Mei 2012 at 3:18 pm Reply

  Saya nak minta izin gunakan nota ini untuk anak saya.
  Terima kasih. Semoga Allah memberkati Cikgu.

  Fareez

 10. maz 2 Jun 2012 at 6:24 pm Reply

  cikgu..
  bolehkah terangkan serba sedikit tentang gerhana penuh, gerhana separa dan gerhana anulus..
  terima kasih..

  • Cikgu Hamzah 12 Jun 2012 at 12:08 am Reply

   Gerhana penuh berlaku apabila keseluruhan Matahari dihalang sepenuhnya oleh Bulan.
   Pemerhatian : kawasan yang mengalami gerhana penuh akan gelap sepenuhnya seperti malam.
   Inferens : Kerana berlaku gerhana penuh

   Gerhana separa berlaku apabila sebahagian daripada Matahari dihalang oleh Bulan untuk sampai ke Bumi.

   Gerhana anulus berlaku ketika gerhana penuh. Gerhana anulus atau disebut gerhana cincin kerana pandangan Matahari yang terlindung oleh Bulan tetapi korona Matahri tetap boleh terlihat sehingga membentuk seperti cincin.

   Korona ialah bahagian luar Matahari, iaitu atmosfera Matahari.

 11. Rini Susi Indahati Binti Jamaluddin 7 Jun 2012 at 10:20 am Reply

  Assalamualaikum….terima kasih di atas info yang diberikan… saya mengambil kebanyakan imej yang ada di blog cikgu untuk membuat powerpoint pengajaran saya buat anak-anak didik saya.
  Mereka sangat suka dengan imej-imej yang berwarna-warni ketika saya mengajar khasnya anak-anak didik saya yang lemah. Terima kasih.

  • Cikgu Hamzah 12 Jun 2012 at 12:02 am Reply

   W’salam. Dipersilakan. Imej di sini pun saya cedok dari Internet juga. 🙂

   • Natasha Binti Ahmad Azman-Kelantan 16 April 2013 at 3:39 pm Reply

    Cikgu..abg saya cakap kalau berlaku gerhana matahari..kita mesti memakai cermin mata hitam..kalau x pkai akan menjadi buta…mohon keterangan

   • Haris 6 September 2013 at 7:59 pm Reply

    Cikgu Saya haris bin Ghani Rehman boleh terang kan Saya tentang korona

  • athirah najihah 12 September 2012 at 1:46 pm Reply

   esok saye akn menduduki peperiksaan upsr mata pelajaran yg terakhir iaitu sains,cikgu sye suruh baca buku tajuk geseran,daya,gerhana,mesin ringks dan mesin kompleks yg bakal keluar esok…..

   • athirah najihah 12 September 2012 at 1:49 pm Reply

    bolehkah cikgu brikan kpada sye tentang tajuk tajuk tersebut???sye perlukan semua itu ….salam.

    • Cikgu Hamzah 12 September 2012 at 4:55 pm Reply

     Untuk tempoh tinggal beberapa jam, cukup sekadar adik semak balik semua latihan yang pernah adik buat. Cuba buat semula soalan-soalan yang telah dibuat. Adik akan dapati banyak soalan adalah berulang-ulang. Buat yang terbaik, insya ALLAH adik dan semua murid Tahun 6 boleh lakukan yang terbaik dan mendapat kecemerlangan. 🙂

 12. Norfizana Mohd Asroro 12 Jun 2012 at 10:20 pm Reply

  minta izin untuk gunakan info cikgu bg pnp saya..

 13. ilyana natasha 19 Jun 2012 at 10:47 am Reply

  cikgu,saya nak tahu..planet dekat sistem suria sebenarnya ada berapa ?

 14. Anis nadhirah 22 Ogos 2012 at 9:42 pm Reply

  12 lah

 15. Burn-j Jafa 6 Disember 2012 at 12:02 pm Reply

  tk

 16. Putry Namy 14 Januari 2013 at 8:59 pm Reply

  Aku suka banget ada doa doanya i like this :*

 17. michella eve 5 April 2013 at 3:17 pm Reply

  bagaimana kah gerhana boleh berlaku?

 18. muhammad aiman 12 April 2013 at 11:34 am Reply

  bagaimanakah bulan pergi ke bumi

  • nijamsyikin 9 Julai 2013 at 7:50 pm Reply

   mana boleh bulan pergi ke bumi

   • nik syikin 9 Julai 2013 at 7:55 pm Reply

    adkh boleh bulan pergi ke bumi? sethu sya x boleh

 19. Sir Luy 15 April 2013 at 10:28 am Reply

  Tq Cikgu 4 info..

 20. k 16 April 2013 at 9:58 am Reply

  ok gerhana bulan tu pa dia

 21. aiat 16 April 2013 at 10:00 am Reply

  bodoh

 22. k 16 April 2013 at 10:00 am Reply

  sapa kata bodoh dia yang bodoh.

 23. k 16 April 2013 at 10:03 am Reply

  oi babi jom gaduh

 24. aiat 16 April 2013 at 10:04 am Reply

  hang bodoh k

 25. aiat 16 April 2013 at 10:05 am Reply

  jom kat jeti penang ada bran

 26. aiat 16 April 2013 at 10:06 am Reply

  jom gaduh kat rumah lili

 27. k 16 April 2013 at 10:06 am Reply

  pukul berapa?

  • k 16 April 2013 at 10:08 am Reply

   9

 28. aiat 16 April 2013 at 10:07 am Reply

  pukul 10

 29. k 16 April 2013 at 10:09 am Reply

  pau basi

 30. aiat 16 April 2013 at 10:11 am Reply

  woi jawab ha cering ha

 31. aaatga 16 April 2013 at 10:13 am Reply

  oiitt

 32. fadli 16 April 2013 at 10:13 am Reply

  fauzi

 33. aaatga 16 April 2013 at 10:13 am Reply

  aiat gila

 34. aiat 16 April 2013 at 10:14 am Reply

  butuh

 35. aaatga 16 April 2013 at 10:14 am Reply

  agyagg

 36. fadli 16 April 2013 at 10:14 am Reply

  aizat main

 37. ana 16 April 2013 at 10:15 am Reply

  bila waktu nak solat gerhana

 38. fadli 16 April 2013 at 10:16 am Reply

  amar

 39. ana 16 April 2013 at 10:16 am Reply

  fadli ngoi

 40. fadli 16 April 2013 at 10:17 am Reply

  amar love hazidar

 41. ana 16 April 2013 at 10:17 am Reply

  hehehehhhehehehee fadli bodo ngoi fadli like hazidar dan syamira

 42. ana 16 April 2013 at 10:18 am Reply

  pali romen

 43. fadli 16 April 2013 at 10:18 am Reply

  amar ble

 44. fadli 16 April 2013 at 10:19 am Reply

  dengan sapa

 45. asony 16 April 2013 at 10:39 am Reply

  fadli love hazidar fadli love hazidar fadli love hazidar fadli love hazidar fadli suka hazidar fadli love hazidar fadli suka hazidar fadli suka intan tolong tulis komen ni banyak kali azmi nina suka fadli aiman

 46. Natasha Binti Ahmad Azman-Kelantan 16 April 2013 at 3:35 pm Reply

  Cikgu..Saya murid Tahun 6..Berasal dr Kota Bharu..Dan menetap di Pasir Puteh..saya ada sedikit soala…Bilakah gerhana bulan & gerhana matahari berlaku..?Pada empat tahun yang lepas..Saya telah melihat gerhana..tp saya x pasti itu gerhana apa…Skrg ni saya sedang belajar dalam tajuk ni…Saya x faham tentang bagaimana terjadinya gerhana..semasa saya melihat gerhana tersebut..warnanya jingga…ianya sgt besar..harap cikgu dpt membantu dan doakan saya mendapat 5A dlm UPSR yg akan dtg…Terima kasih..

 47. asony 16 April 2013 at 5:16 pm Reply

  fadli suka hazidar forever

 48. rara 17 April 2013 at 8:37 am Reply

  licau yu

 49. rara 17 April 2013 at 8:38 am Reply

  hazidar
  suka fadli

 50. iffah 17 April 2013 at 8:08 pm Reply

  terima kasih.kerana paparkan info nie.

 51. iffah 17 April 2013 at 8:10 pm Reply

  Esok saya ada periksa ipirasi juara.b.sains.sekali lagi saya ucapkan terima kasih.

 52. cg nita 20 April 2013 at 11:59 pm Reply

  terima kasih untuk segala ilmu yang cg curah. saya guna untuk mengajar anak saya.

 53. MOHD RYAN DEE 1 Mei 2013 at 11:08 am Reply

  EM
  ……

 54. quiet 8 Mei 2013 at 6:34 am Reply

  tq cikgu sekarang nie barulah saya faham..!

 55. nur syafiqah adilla 24 Mei 2013 at 11:28 pm Reply

  sekarang saya sedang dalam proses membuat buku skrap dan merujuk nota

 56. nur syafiqah adilla 27 Mei 2013 at 4:31 pm Reply

  tolong doakan saya dapat 5A upsr yang akan datang

 57. cloule 29 Mei 2013 at 6:49 pm Reply

  terima kasih, cikgu.

 58. Annas 10 Jun 2013 at 11:32 am Reply

  Terima kasih ya cikgu…

  cikgu luar biasa, menggabungkan 2 pelajaran sekaligus.

  cikgu luar biasa

 59. Alya Nadhirah 12 Jun 2013 at 9:26 pm Reply

  Cikgu , Terangkan pasal bayang-bayang mengikut waktu . Saya kurang phamm , Waktu dan bayang-bayang , Saya tak tahu mcm mana nak jwab dalam exam punya paperr ,. 🙂 Thankk

 60. Afiq Ku 16 Jun 2013 at 8:21 pm Reply

  saya nak tanya soalan mengapakah kejadian gerhana bulan tidak berlaku setiap malam

 61. Remon 24 Jun 2013 at 11:21 pm Reply

  boleh ka ckgu Hamzah beritahu semua tajuk yg kemungkinan besar akan keluar dalam upsr 2013 ini?..untuk memudahkan saya mengulangkaji

 62. elzye petrus 27 Julai 2013 at 4:58 pm Reply

  muga2 elzye dpat 5a…dlm UPSR…amin…

  • Cikgu Hamzah 30 Julai 2013 at 2:30 pm Reply

   Amin ya robbal ‘alamin… Banyakkan berdoa dalam bulan puasa. Insya ALLAH…

 63. najihah 14 Ogos 2013 at 11:50 am Reply

  ya la cikgu, bagitaula tajuk apa yang akan naik dalam UPSR nanti. bolehkan cikgu .

 64. ain rasyiqah binti musa 17 Ogos 2013 at 12:11 pm Reply

  cikgu bagitahula tajuk ape yang keluar dalam upsr

 65. Muhammad Akmal Ikmal 20 Ogos 2013 at 5:39 pm Reply

  cikgu,saya tahun enam .Cikgu,mengapakah kejadian gerhana matahari biasanya berlaku lebih singkat berbanding gerhana bulan?

 66. ambrin fitri 21 Ogos 2013 at 10:23 pm Reply

  Cikgu , Terangkan pasal bayang-bayang mengikut waktu . Saya kurang phamm , Waktu dan bayang-bayang , Saya tak tahu mcm mana nak jwab dalam exam punya paperr dan berlainan hari? Adakah kerana bumi dan bulan bergerak di orbit masing2

 67. ainon mardiah bt mahidin 30 Ogos 2013 at 9:48 am Reply

  ASSALAM..IZINKAN SAYA MENGGUNAKAN NOTA CIKGU UTK ANAK SAYA YANG AKAN MENHGHADAPI PEPERIKSAAN UPSAR TAHUN INI 2014. DIA MENGHADAPI MASALAH UTK SCORE MATAPELAJARAN SAINS KATANYA SUSAH NAK FAHAM LEBIH-LEBIH LAGI UTK BAB GERHANA . SYA MOHON BANTUAN AGAR SAYA DAPAT MEMUDAHKAN AGAR BAB INI MUDAH DIFAHAMI. TERIMA KASIH

 68. Ikmalhafiz SKBR 2 September 2013 at 8:53 pm Reply

  cikgu..gerhana matahari berlaku pada waktu siang kah??
  manakala gerhana bulan pada waktu malam??

 69. afiqah najwa 11 September 2013 at 6:55 pm Reply

  cikgu,saya nak tanya sikit, macam mana kita nak buat conclusion dan inferen untuk gerhana matahari soalan bahagian B

 70. wieam aidarus 13 September 2013 at 5:31 pm Reply

  assalamualaikum,buku bantu cemerlang UPSR buat soalan “berapa lamakah kejadian gerhana bulan dan matahari?”

 71. norliza binti rohini 25 November 2013 at 11:39 am Reply

  terima kasih kerana maklumat ustaz telah membantu saya menyiapkan tugasan PAI 4 dengan lebih sempurna. sukran

 72. yana 5 Disember 2013 at 6:14 pm Reply

  cikgu kenapa matahari tiada pada waktu malam ?

 73. arief haiqal 19 Mac 2014 at 12:50 pm Reply

  cikgu adakah matahari mata pada setiap hari/hari punye mata?

 74. yasfiq piss yoo 19 Mac 2014 at 12:55 pm Reply

  cikgu adakah matahari mempunyai mata?

 75. exo growl 9 April 2014 at 2:25 pm Reply

  cikgu….gerhana bulan berlaku brape tahun skali

 76. cuty 9 April 2014 at 2:29 pm Reply

  ape itu gehana bulan ni,,,,gue ngak ngerti kok si……ape ek????????

 77. akhwat 10 April 2014 at 9:04 am Reply

  terimakasih atas infonya cikgu. Salam dari Indonesia 🙂

 78. Nurul Izzati 16 April 2014 at 5:13 pm Reply

  cikgu bolehkah saya menanya gerhana matahari berlaku 5 minit-30 minit betul keee

 79. syazana aziz 18 April 2014 at 11:38 am Reply

  kalau komen mcm ni baru best

 80. irdina haifa 18 April 2014 at 11:40 am Reply

  saya dan syazana sekolah dekat perlis

  • syazana aziz 18 April 2014 at 11:46 am Reply

   salam semua;)

 81. syazana aziz 18 April 2014 at 11:44 am Reply

  kalau lapar pergi kedai harumanis dekat perlis pepuatakaan kangar perlis

  • syazana aziz 18 April 2014 at 11:45 am Reply

   ok
   jom

 82. hanis amira 18 April 2014 at 11:44 am Reply

  salam cikgu boleh ka saya tanya bilakah gerhana bulan belaku ??????

 83. anis solehah 18 April 2014 at 11:48 am Reply

  salam cikgu bolehkah saya tanya tentang gerhana bulan??????

 84. Syikin cute 26 April 2014 at 12:52 pm Reply

  asalamualaikum cikgu , kenapa GERHANA BULAN berlaku ?

 85. Syikin cute 26 April 2014 at 3:03 pm Reply

  terima kasih.. asalam…….

 86. nur afiqah 1 Mei 2014 at 8:46 am Reply

  ok skrg saye dh faham cikgu thank you for info this cikgu

 87. hana 7 Mei 2014 at 4:49 pm Reply

  bagus betul nota ni…terima kasih… 🙂

 88. Maisarah 7 Mei 2014 at 9:17 pm Reply

  cikgu, saya memang x faham lagi pasal gerhana .. gerhana cukup memeningkan kepala saya… harap cikgu boleh memberi keterangan yg lebih lanjut pasal gerhana.. 🙂

 89. akmal hayat 8 Mei 2014 at 8:22 am Reply

  cikgu boleh sye tau tempoh gerhana matahari dan bulan

 90. akmal vs zami vs iqram 10 Mei 2014 at 8:31 am Reply

  terbaik

 91. akmal vs zami vs iqram 10 Mei 2014 at 8:33 am Reply

  ape cite

 92. nur saadah bt kamaruszamam 1 Julai 2014 at 8:28 pm Reply

  salam,, saya faham cikgu .terima kasih cikgu

 93. nur saadah bt kamaruszamam 1 Julai 2014 at 8:31 pm Reply

  cikgu terbaik

 94. 'Adnin Hanan 1 Julai 2014 at 8:50 pm Reply

  terima kasih kerana memberi nota yang sangat berguna ini! : )

 95. syazwani 7 Julai 2014 at 4:59 pm Reply

  assalamualaikum cikgu,saya ingin bertanya apakah maksud korona dan terjadi apabila? mohon cikgu dapat menjawab pertanyaan saya ini:)

 96. faris naufal 23 Julai 2014 at 5:28 pm Reply

  Cikgu bagaimana untuk membuat kesimpulan dalam tajuk gerhana matahari

 97. syamil 3 September 2014 at 9:36 pm Reply

  doakan dpt 5A

 98. muhammad ikhwan daniel 8 September 2014 at 8:37 pm Reply

  salam cikgu sy nk tanye…..apakah sifat cecair apabila air limau dan syampu di campurkan?

  • Cikgu Hamzah 9 September 2014 at 9:30 pm Reply

   Asid dan alkali apabila dicampurkan akan menjadi neutral. Namun, bergantung kepada kadar keasidan/kealkalian atau disebut pH.

 99. Atiqah 10 September 2014 at 3:25 pm Reply

  Thanks for the info cikgu!Esok last day exam.Moga diberi ketenangan dan keyakinan unttuk menjawab.

 100. etuza 14 September 2014 at 11:02 am Reply

  http://madey09.blogspot.com/ salam kenal…ini blog saya ya

 101. syafiq aizam 16 September 2014 at 2:28 pm Reply

  adakah Pluto sebahagian daripada sistem suria

 102. aaron6722014 23 September 2014 at 7:27 pm Reply

  sir i have a question,is that pluto is one of the planet?

 103. EIJA 25 September 2014 at 5:43 pm Reply

  doakan saya dapat A bagi mata pelajaran sains

 104. zila 6 Februari 2015 at 9:35 pm Reply

  doakan saya cikgu hamzah

 105. Muhammad Aman Bin Razali 28 Februari 2015 at 8:34 pm Reply

  Terima kasih cikgu utk nota pasal alat yg sesuai digunakan utk melihat gerhana matahari

 106. nurul arishanur binti abdullah 26 Mac 2015 at 9:51 am Reply

  asalamualaikum cikgu hamzah

 107. aiman haiqal 3 April 2015 at 6:12 pm Reply

  bilakah gerhana matahari berlaku di malaysia

 108. Doli Wasfi 7 April 2015 at 10:02 pm Reply

  Cikgu jadi yang dimaksud dengan tahun hijriah dan masehi iru apa cikgu? Cikgu please answer..?

 109. siti nur liana 10 April 2015 at 8:15 am Reply

  bilakah kejadian matahari berlaku?
  apakwh korona?

 110. amirul 12 April 2015 at 12:47 pm Reply

  assalamualaikum,

 111. amirul 12 April 2015 at 12:49 pm Reply

  apakah konsep gerhana bulan dan matahari

 112. imanaishah 16 April 2015 at 5:33 pm Reply

  thankyou for the notes cikgu, izin saya guna for class.

 113. syafiqah 💁 7 Mei 2015 at 10:01 pm Reply

  cikgu.. doakan sya dpt 5A dlm UPSR. mne lah thu doa cikgu akan dimakbulkan.

 114. NUR ALEEYA FARHANA BINTI AZLAN 9 Mei 2015 at 7:17 pm Reply

  Terima kasih cikguhamzah Saya banyak belajar tentang gerhana bulan do layman web cikgu. Terima kasih cikgu.

 115. fazira aina 23 Mei 2015 at 11:02 am Reply

  Terima kasih cikgu hamza…Saya sudah mendapat banyak ilmu sekarang ini tentang gerhana

 116. Ameliana 26 Mei 2015 at 12:05 pm Reply

  hai

 117. nurul syuhadah 26 Mei 2015 at 12:06 pm Reply

  terima kasih cikgu . selamat hari guru ..

 118. md naqiyyuddin afnan 27 Mei 2015 at 4:50 pm Reply

  teerbaiklah cikgu

 119. md naqiyyuddin afnan 27 Mei 2015 at 4:50 pm Reply

  shhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

 120. naimi1304 1 Julai 2015 at 11:11 am Reply

  cikgu,bilakah kejadian fasa bulan berlaku??

 121. ahmadfaris 9 Julai 2015 at 2:11 pm Reply

  Kalau nk diberitahu ini gerhana bulan terjadi apabila matahari bumi dan bulan bergerak dalam datu garis lurus….

 122. Sharimah Md Khairi 14 Julai 2015 at 9:24 pm Reply

  saya nak tanya apakah penyebab fenomena fasa bulan. Adakah disebabkan oleh kesan putaran bumi pada paksinya

 123. Aliya 22 Julai 2015 at 1:25 pm Reply

  Assalamualaikum….. Cg.. berapa lamakah gerhana bulan dan g. matahari berlaku?

 124. Nurul Iman imaniim 24 Julai 2015 at 8:32 pm Reply

  Assalamualaikum…. Cikgu mengapakah bumi brptr mngkjAt paksiknya

 125. adam1234566 28 Julai 2015 at 3:08 pm Reply

  Assalamualaikum…Cikgu macam manakah untuk mendapatkan 5A dalam UPSR boleh cikgu tolong boleh tak Boleh lah???????????

 126. adam1234566 28 Julai 2015 at 3:10 pm Reply

  bbhjhjm

 127. adam1234566 28 Julai 2015 at 3:11 pm Reply

  cikgu bogelah boleh dok cikgu ajar saya

 128. Risya 28 Julai 2015 at 7:39 pm Reply

  Assalamualaikum
  Saya nk tanya satu soalan
  Mengapa tempoh masa gerhana bulan berlaku lebih lama berbanding gerhana matahari

 129. cikgu padil .. 3 Ogos 2015 at 9:42 pm Reply

  terima kasih cikgu Hamzah, izinkan saya share nota ini untuk anak..

 130. arfahshaharil21974 4 Ogos 2015 at 12:11 am Reply

  assalam..ckgu, izinkn n halalkn nota yg sy ambil dr blog ckgu utk kegunaan anak sy. semoga Allah swt membalas jasa baik ckgu.

 131. herman 24 Ogos 2015 at 12:12 pm Reply

  Assalamualaikum cikgu…saya nk minta izin ilmu nota untuk kegunaan saya dan anak murid saya. Saya doakan semoga tuan dimurahkan rezeki dunia dan akhirat.

 132. aliff luhan 31 Ogos 2015 at 10:12 am Reply

  cikgu…saya nk tau ap maksod penumbra dan umbra

 133. NURUL HUSNINA BINTI ZAMHURI 6 September 2015 at 10:52 am Reply

  Assalamualaikum cikgu,saya dari sekolah kebangsaan jelapang di ipoh,Ingin menanyakan sesuatu,purata jangka masa bagi satu bulan Qamari ialah…🌚🌎🌝

 134. NURUL HUSNINA BINTI ZAMHURI 6 September 2015 at 10:54 am Reply

  harap cikgu balas dengan segera…🙋🏻

 135. nurul athirah 9 September 2015 at 9:33 pm Reply

  Assalamualaikum . cg nak tanya bila tarikh tarikh fasa fasa bulan berlaku ?

 136. nurul athirah 9 September 2015 at 9:36 pm Reply

  Harap cg boleh bagi jawapan segera 🙂

 137. abdul jalil ishak 8 Mac 2016 at 4:02 pm Reply

  terima kasih cikgu. simple yet powerful

 138. hj badarudin 9 Mac 2016 at 11:45 am Reply

  cikgu hamzah
  assalamualaiku wrt
  hari ini gerhana matahari. ada sekolah letak telor ayam diatas lantai.telor tu berdiri semasa gerhana berlaku. tolong explain perkara ini.

 139. nuyul nuha 11 Mac 2016 at 4:10 pm Reply

  Assalamualaukum cg, saya nak tanyakan soalan bole? kenapa apabila berlakunya gerhana ,atahari, akan berlaku musim panas yg agak panas dan berpanjangan, kenapa yea. terima kasih…

 140. apan 23 Mac 2016 at 9:56 pm Reply

  Cikgu bole tak saya nak tahu kesan sekirannya gerhana matahari ini berlaku lama

 141. rodhiyah shahimi 4 April 2016 at 2:53 am Reply

  cikgu…saya perlu buat tesis berkaitan konsep gerhana mengikut perspektif islam dan sains moden…apa yg boleh dibincangkan dlm tesis saya tu?

 142. naufal hacker 25 Mei 2016 at 4:36 pm Reply

  cikgu Hamzah to long beritahu tarikh2 berlakunya fasa2 bulan nk dekat upsr dan ni!!!!!!

 143. nurin 6 Jun 2016 at 6:38 pm Reply

  assalamualaikum cikgu..apakah perbezaan antara gerhana matahari dan gerhana bulan

 144. nurin 6 Jun 2016 at 6:40 pm Reply

  harap cikgu dapat balas dengan segera

 145. Asphela Jicue 12 Jun 2016 at 8:21 pm Reply

  cikgu,boleh saya tanya.Mengapakah kerjadian gerhana matahari berlaku lebih singkat berbanding gerhana bulan?Boleh beri keterangan dengan lebih dalam?

  • Izyan Fairuz 9 September 2017 at 6:09 pm Reply

   Kerana saiz Bumi lebih besar berbanding bulan.
   hal ini kerana cahaya matahari yg terlalu besar berbanding saiz bulan( gerhana matahari)
   dan bulan mengambil masa yang lama untuk beredar mengelilingi bumi mengikut orbitnya

 146. nurrsyain 26 Jun 2016 at 7:19 am Reply

  Assalamualaikum,cikgu.
  Boleh cikgu buat blog berkenaan bayang-bayang Dan mesin ringkas? Sekolah kami dah habis silivers,cuma 2 tajuk ni saya benar-benar tak faham. Bila buka sekolah nanti,saya akn Tanya pada guru saya cuma,saya lebih faham melalui baca blog ni. Kalau buat nanti bagitau saya ya tajuknya. Terima Kasih cikgu!💕😊

 147. Gunawan Tirtawidjaja 8 Julai 2016 at 5:40 am Reply

 148. Amirulhakimee 1 Ogos 2016 at 11:39 am Reply

  Cikgu,mengapakah gerhana bulan hanya berlaku semasa fasa bulan purnama?

  • Amirah 21 Ogos 2016 at 8:53 pm Reply

   Cikgu saya nk tanya kenapa fenomena gerhana bulan tidak berlaku pada waktu siang???

   • NurNadirahAbdullah 24 Ogos 2016 at 10:14 pm Reply

    Kerana gerhana bulan berlaku pada fasa bulan purnamap

 149. Siti sarah sk indera mahkota utama 23 Ogos 2016 at 10:47 pm Reply

  Aslkm, cikgu saya nak tanya, Mengapakah garhana bulan hanya berlaku pada fasa bulan purnama, saya masih tak faham?adakah sbb dia sejajar dlm satu garis lurus? Harap dapat bagi jwpn yg tepat untuk dijawab dlm peperiksaan..

 150. NurNadirahAbdullah 24 Ogos 2016 at 10:09 pm Reply

  Sangat bermakna pada saya Calon UPSR 2016
  6A
  Tapi Cikgu boleh saya tanya apakah 2 faktor berlakunya gerhana bulan dan matahari

 151. NurNadirahAbdullah 24 Ogos 2016 at 10:13 pm Reply

  Cikgu saya tahun6 dari SK tasek Utara nk tanye 2 faktor gerhana ni apa????

 152. princess syira 7 September 2016 at 3:35 pm Reply

  Salam, terima kasih pada info yang diberi. Saya hendak bertanya 2 soalan.
  1. Matahari lebih besar daraipada Bulan, Tetapi kelihatan sama. Boleh terangkan mengapa ia sama.? KEsimpulannya.
  2. Apakah kesan putaran Bumi pada paksinya?

  Terima kasih Cikgu..

 153. Umairahzukrina 12 Mei 2017 at 1:33 pm Reply

  Assalam..sya mhu tnye…mengapakah tempoh kejadian gerhana bulan adalah lebih lama daripada gerhana matahari?

 154. Umairahzukrina 12 Mei 2017 at 1:35 pm Reply

  Terima kasih cg😉

 155. Babi 24 Mei 2017 at 9:25 pm Reply

  Bodo

  • Niksaif 6 Jun 2017 at 1:57 pm Reply

   Bagus 😊

 156. farah 3 Julai 2017 at 8:36 pm Reply

  cikgu kenapa gerhana bulan hanya berlaku pada fasa bulan purnama

 157. Izyan Fairuz 9 September 2017 at 6:06 pm Reply

  cikgu macam mana nak buat kesimpulan untuk tajuk gerhana ni?
  kedua2 gerhana (kalau nak buat kesimpulan berdasarkan fakta)

 158. rina 1 April 2018 at 7:32 pm Reply

  cikgu saya mahu tanya soalan pertama,apakah berlaku kepada bumi apabila berlaku gerhana.

 159. hanafiah 1 April 2018 at 7:34 pm Reply

  kedua,mengapakah bulan kelihatan gelap semasa gerhana bulan

 160. INSYIRAH BINTI ROSMADA 15 Mei 2018 at 2:59 pm Reply

  cikgu boleh sya tnya…. Apakah beza gerhana matahari dengan gerhana bulan

 161. Nur Alreen Nabila 25 Jun 2018 at 8:24 pm Reply

  Assalamualaikum…cikgu…apekah perbezaan antara gerhana bulan dan gerhana matahari

 162. Siti Norashieyra 29 Jun 2018 at 8:28 pm Reply

  cikgu.. apakah ciri yang membezakan gerhana bulan dan gerhana matahari.

Sila komen di sini

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: