Taman Peringatan Perang Kundasang

Antara tempat yang disinggahi di Kundasang ialah Taman Peringatan Perang Kundasang. Betul-betul dekat pusat kesibukan Kundasang, atau pekan dia la… Dekat simpang situ, penuh deretan di sepanjang jalan, jual sayur segar, bunga-bunga yang cantik, dan macam-macam lagi la.

0320 DSC 0391 percutian sabah mohdzaid 2011 poring muzium luanti ikan kelah tunehotels 1b sabahtea zaraaluwi alice nuraffizi malaysia Pasar Tani & War Memorial Park, Kundasang Sabah.

0351 DSC 0422 percutian sabah mohdzaid 2011 poring muzium luanti ikan kelah tunehotels 1b sabahtea zaraaluwi alice nuraffizi malaysia Pasar Tani & War Memorial Park, Kundasang Sabah.

Taman ni, kat dalam ni tak de kubur, walaupun bernama taman peringatan. Hanya nama-nama askar yang terkorban dalam perang semasa perang dunia kedua.

Bayaran masuk RM2.00 untuk kita rakyat Malaysia, pelancong asing RM10.00. Kalau rombongan cikgu sekolah, dapat la sorang singgit.

Taman (atau tugu yang sesuai – fasal dalamnya memang cantik taman/landskapnya) dibina sempena memperingati askar-askar Australia dan British yang terkorban ketika dalam perjalanan dari Sandakan ke Ranau semasa Perang Dunia ke-2.  Di dalamnya ada empat bahagian taman yang dipisahkan bersempenakan negara-negara yang terbabit iaitu Inggeris, Australia,  tema Tropika-Borneo dan taman tinjau.

Memang cantik!

Bahagian paling akhir menganjur ke arah Gunung Kinabalu. Kalau cuaca baik, memang la boleh nampak puncak gunung dengan jelas.

Tapi saat CH datang, hanya awan yang menyelubungi puncak. Masa ni adalah waktu tengah hari tetapi masih sejuk dan nyaman. Tengok la, CH selamba bawah matahari tengah hari tapi pakai baju lengan panjang.

Ada pintu ajaib la dalam taman ni. Macam Alice in the Wonderlands plak. He he he…

CH: Kalau la ada taman camni kat rumah… Maksud, landskap je la… Papan nama orang terkorban tu tak masuk senarai…

Advertisements

One thought on “Taman Peringatan Perang Kundasang

  1. Kundasang « Cikgu Hamzah Suleiman 25 September 2012 at 9:21 pm Reply

    […] Yang di bawah, gambar-gambar sekita lawatan di Kundasang selain Taman Peringatan Perang. […]

Sila komen di sini

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: