Selamat Ulang Tahun Hjh Mutoharoh ~ Nasida Ria

31 Januari 1964 – 31 Januari 2014… 50 tahun Hjh Mutoharoh… dan dari seawal usia di awal remaja, sebagai barisan pertama Nasida Ria (1975) yang setia memberi nafas kepada Nasida Ria hingga kini.

Selamat ulang tahun, Bunda Hjh Mutoharoh… Semoga ALLAH melanjutkan usia bunda dalam kesihatan dan iman serta fizikal yang kuat untuk terus memberi nafas dan aura Nasida Ria.

Hjh Mutoharoh, ikon Nasida Ria, ikon qasidah moderen Indonesia.

Takwim Peperiksaan Awam Malaysia 2013

Kepada calon-calon peperiksaan awam Malaysia, siap sedia untuk bekal dalam perjuangan pada tarikh yang berkenaan.

CH : Cikgu yang tak senang duduk… Murid pula, bagaimana? ;-)

Bila kucing berkening…

Bila kucing berkening… Memang lucu dan menyenangkan… Haa… Inilah kucing jantan yang bernama Sam. Asalnya kucing biasa yang terbuang. Kemudian dibela oleh seseorang yang baik hati. Kini, menjadi kucing ternama.

Mari kita lihat aksi kucing yang boleh membuatkan kita rasa ‘geram’ ya amat… He he he…

sam kucing dengan kening menggoda

sam kucing dengan kening menggoda

sam kucing dengan kening menggoda

sam kucing dengan kening menggoda

sam kucing dengan kening menggoda

 

 

 

Kredit: http://www.bucublog.com/2013/02/sam-kucing-dengan-kening-menggoda-14.html

CH : Geramnyeeeee………………… He he he… ;-)

Bengkalis

Siapa yang tahu di mana Bengkalis? Kalau CH kata, CH ke Bengkalis, cuti Disember baru-baru ini, mungkin anda tertanya-tanya. Di mana Bengkalis? Apa yang istimewa di Bengkalis?

Bengkalis merupakan sebuah pulau yang bersetentang dengan Melaka. Jarak dari Melaka ke Bengkalis melalui feri kira-kira dua jam.

Kalau dapat dilihat, pulau yang bentuknya bulat sikit tu Pulau Rupat. Tentu pernah dengar cadangan untuk membina jambatan dari Melaka ke Indonesia. Nah…. Jambatan itu direncanakan bersambung dari Melaka ke Pulau Rupat. Jarak lurus paling singkat.

Okey, kenapa cikgu sorang (eh, tak seorang… dengan Puan Besar…) pergi ke Bengkalis?

Kami ke sini gara-gara ini ke?

Ini ialah logo MTQ (bahasa Indonesia, dibunyikan  em te qi) iaitu Musabaqah Tilawatil Quran peringkat Provinsi (negeri) Riau. Tapi, tujuan asal CH ke sini bukan semata-mata untuk menyaksikan majlis ini.

Perjalanan bermula di Terminal Feri Antarabangsa Melaka.

Tiket feri pergi balik ialah RM180. Sehala memerlukan tempoh 2 jam.

Di atas feri, masih di Malaysia.

Melaka sayup-sayup kelihatan, ditinggalkan.

Sampai di Bengkalis.

Nampak sepi… Kenapa? Terminal ini tidak terletak di Bandar Bengkalis… Kira-kira 1 jam juga dari terminal ni untuk sampai ke bandar kecilnya.

Dari terminal ini, ada disediakan bas khusus oleh pengendali feri ini.

Bas ini kecil sahaja. Sesuai dengan lebar jalan yang juga sempit untuk berselisih.

Sebenarnya Nasida Ria diundang untuk membuat persembahan sempena majlis perasmian pembukaan MTQ kali ke-31, dua kali. Pertama, semasa Majlis Makan Malam Taaruf. Kedua, semasa Majlis Pembukaan Perasmian MTQ. Atas sebab itu, CH datang ke sini. Pertama, kedudukan paling dekat yang boleh CH datang. Kedua, tak perlu nak book kapal terbang.

Oleh sebab CH dan Puan Besar sampai di Bengkalis sudah lewat petang, jadi kami terlepas peluang untuk bersua dengan mereka semasa sesi uji sistem suara.

Persembahan malam itu, berlangsung di Kantor Bupati.

Hjh Rien Jamain dan Siti Romnah.

Siapa yang berbaju merah itu? Dalam rangka persembahan ini, Uswatun Hasanah tidak ikut kerana sedang berpantang, baru lepas melahirkan. :-)

Siang esoknya, kami jalan-jalan sekitar Bengkalis.

Masjid Istiqomah.

Sarapan kami, lontong.

Air minuman ini… Sari Kedelai (air kacang soya)… Jangan salah baca…

Buatan Malaysia, tau.

Hobi wanita. He he he…

Makan tengah hari kami.

Jus alpukat. Atau jus avokado. I like!

Makan tengah hari yang sebenar. He he he…

Menjelang petang, kami ke tapak majlis perasmian, di Lapangan Tugu.

Tempat duduk VVIP.

Menghadap ke…

Pentas yang sangat gah dan cantik.

Dah standby dengan alat muzik, untuk uji sistem suara Nasida Ria.

Puan Besar bersama Sofiatun, Hjh Nurhayati dan Siti Romnah.

CH dan Nasida Ria, serta isteri manager Nasida Ria (kiri CH).

Manager Nasida Ria, Tuan Haji Choliq Zain memerhati dari sisi.

… bersambung

Mari Membayar Zakat

Zakat membawa berkat. Ayuh, tunaikan!

CH : 1/40 atau 2.5% harta kita adalah milik orang lain… 

Aku Bercerita

“Aku Bercerita” buku terbaharu Ramlee Awang Murshid yang bakal diterbitkan awal tahun 2013. Kepada peminat-peminat novel tulisan beliau, jangan tunggu dan berlengah. :-)

CH : Sekadar menghebahkan sahaja… :-)

Gardens by the Bay

Untung negara kita masih kaya dengan alam semula jadi tanah tinggi yang nyaman dan penuh dengan flora yang indah. Di negara jiran kita, Singapura, keadaan seperti itu diwujudkan dengan penuh teliti dan hampir menyamai suasana di tanah tinggi walaupun negara republik itu tidak mempunyai tanah tinggi. Jadi, kalau anda ke Singapura, bolehlah merasainya sendiri.

Memang best!

Peminat foto memang seronok sangat di sini…

Boleh nampak Singapore Flyer…

Siling yang unik dan praktikal.

Ada dua seksyen: Flower Dome dan Cloud Forest. Foto yang di bawah ni di Flower Dome. Foto di atas adalah di Cloud Forest.

CH dan Puan Besar memang seronok di dalam kedua-dua seksyen ini.

Di bahagian luar.

Untuk kita (bukan warganegara Singapura), kadar masuk ke Flower Dome dan Cloud Forest ialah SGD 28.00.

Direction-Map

Untuk ke sini, yang paling mudah ialah menggunakan MRT, turun di stesen Bayfront.

Untuk info yang lebih lanjut, boleh layari di http://www.gardensbythebay.com.sg.

CH : Sebelum masuk ke lingkungan yang sejuk dan nyaman ini, panas mataharinya di luar sana, minta ampun!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers